bg header new

klimaatdemonstratieDe Woonbond organiseert samen met andere organisaties de Eerlijke Klimaatmars. Op 10 maart om 13:00 uur lopen we vanaf de Dam voor eerlijke en effectieve klimaatmaatregelen. Waarom doen we als huurdersorganisaties mee aan deze klimaatdemonstratie?

 Om de klimaatdoelen te bereiken, moeten de komende jaren miljoenen huurwoningen worden verduurzaamd. Woningcorporaties en commerciële verhuurders moeten dus aan de slag, en huurders gaan dit merken. Het klimaatbeleid is dus erg belangrijk voor hoe we in de toekomst wonen.

Betaalbaar en duurzaam wonen
De woonlasten zijn voor veel huurders al te hoog. De verduurzamingsslag mag niet tot onbetaalbare huurprijzen leiden. Wij willen daarom dat de verhuurderheffing, de belasting die sociale verhuurders betalen aan het Rijk, wordt ingezet voor investeringen in energiebesparing. Zo hoeven huurders niet krom te liggen voor de verduurzamingsslag. We willen dat de huurverhoging bij verduurzaming altijd lager is dan de besparing op energiekosten, ook in de particuliere sector . En we pleiten voor huurbevriezing bij lage energielabels (F en G).

Stijgende energierekening
De komende jaren wordt de gasrekening duurder. Om te zorgen dat huurders niet met torenhoge stookkosten blijven zitten moeten woningen worden verduurzaamd. Daar gaan we voor. Maar niet iedereen is direct aan de beurt. Lage inkomens in een energieonzuinige woning moeten dan ook gecompenseerd. En grote vervuilers moeten eerlijk gaan betalen voor hun energieverbruik. Niet alleen de burgers moeten verduurzamen.

Eerlijk klimaatbeleid
Het klimaatbeleid is enorm belangrijk als het gaat om warm én betaalbaar wonen. Daarom moet er eerlijk klimaatbeleid komen. Daar gaan wij de straat voor op. Doe je mee? Geef je op voor het evenement op Facebook (externe link) en deel het met je vrienden. Wil je graag meehelpen aan het groot maken van de klimaatmars? Kijk op de actiewebsite (externe link).

(De Woonbond 30 januari 2019)

­