bg header new

GettyImages 683162692Overstappen naar een andere energieleverancier kan goed zijn voor de portemonnee. Maar ook voor het milieu als je daarbij kiest voor een groene(re) leverancier.


 

Windenergie

Steeds meer huurders zijn actief in lokale energiecoöperaties die voornamelijk gebruik maken van energie uit zon en wind. Daarmee dragen zij bij aan de verduurzaming van hun eigen gemeente.

Het aantal energiecoöperaties is het afgelopen jaar met 85 toegenomen tot 484, een groei van twintig procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de Lokale Energiemonitor 2018 (externe link) van de stichting 'HIER opgewekt (externe link)'. De meeste energiecoöperaties zijn tot nu toe te vinden in Noord-Holland en Gelderland.

Havenwind of metrozonstation
Amsterdam Energie is een voorbeeld van een lokale energiecoöperatie. De leden mogen zelf kiezen waar zij hun energie vandaan willen halen. Bijvoorbeeld uit eigen Havenwind, waarmee al 4.000 Amsterdamse huishoudens worden voorzien van 100% duurzame windenergie. Maar ook energie opgewekt door zonnepanelen op metrostations is al mogelijk. Momenteel wordt ook gewerkt aan een nieuw drijvend zonnepark op de Noorder IJplas.

(De Woonbond 4 december 2018)

­