bg header new

tegel energiealarm 2Het Meldpunt Energiealarm is inmiddels een maand geopend en al ruim zeshonderd huurders deden een melding over hun slecht geïsoleerde huurwoning of hoge energierekening. Veel huurders zijn een te groot deel van hun inkomen kwijt aan wonen en huurders melden de stookkosten te drukken door met warme truien aan onder een kleed te kruipen.

 

Meldpunt Energiealarm
De huurwoningen van de melders verkeren vaak in slechte staat. Zo geeft maar liefst 42,5% van de melders aan nog enkel glas te hebben. 78% van de huurders op het meldpunt geeft aan dat hun huurwoning slecht is geïsoleerd.

Kamerdebat Klimaatakkoord
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsreactie op het Klimaatakkoord. De Woonbond wil dat lage inkomens gecompenseerd worden voor de hogere belasting op gas. Daarnaast moet de verhuurderheffing worden gehalveerd zodat woningcorporaties kunnen investeren in verduurzaming waarbij dit niet tot enorme huurstijgingen leidt. De woonlasten van huurders moeten omlaag. En huurders moeten ook meer rechten krijgen om verbetering van hun woning af te dwingen. Er is hier wel een initiatiefrecht voor, maar dat is sterk verouderd.

Recht op dubbelglas
Onder het oude initiatiefrecht moeten verhuurders wel werk maken van het vervangen van enkel glas voor dubbelglas als een huurder daarom vraagt. De huurder moet dan wel bereid zijn hier een redelijke huurverhoging voor te betalen. Als huurder kun je het best een brief sturen naar de verhuurder, de Woonbond heeft hier een 'Modelbrief energiebesparing' voor beschikbaar. Hetzelfde geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of het vervangen van een verwarmingsketel. Gaat de verhuurder niet akkoord? Dan kan dit bij de rechter worden afgedwongen. Huurders die hier vragen over hebben kunnen terecht bij de Huurderslijn, de juridische ledendienst van de Woonbond.

Woonbond voor sterker initiatiefrecht
De Woonbond pleit al langer voor een beter en ruimer initiatiefrecht waarmee huurders verhuurders kunnen aanzetten tot verduurzaming. De huurder betaalt immers wel de steeds hoger wordende gasrekening, maar de verhuurder moet in actie komen om de woning te verduurzamen. De huidige juridische basis waarop huurders verduurzaming van hun woning kunnen afdwingen is sterk verouderd. Zo kan een huurder een vervangende ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van het niveau van een huidige hoogrendementsketel en zijn maatregelen als zonnepanelen of warmtepompen uitgesloten in de huidige regeling.

logo hbo

In de afspraken die ons HBO De Peel bestuur heeft gemaakt met Bergopwaarts en de gemeenten Asten en Deurne zijn ook een aantal zaken geregeld die betrekking hebben op energie en energiebesparende maatregelen. 

Wij hebben uit deze prestatieafspraken enige zaken gelicht die op dit onderwerp betrekking hebben en op een rijtje gezet. Wanneer u belangstelling heeft voor dit onderwerp kunt u dit lezen via deze link:

ENERGIE IN DE PRESTATIEAFSPRAKEN

N.B.! Wanneer u gebruik wenst te maken van de service van de hierboven genoemde Huurderslijn, moet u lid zijn van de Woonbond. HBO De Peel is lid van de Woonbond en u bent als huurder van Bergopwaarts gerechtig om - via ons - vragen te stellen aan deze Huurderslijn. Wij houden open inloopspreekuur elke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur, in ons kantoor aan de Stijn Streuvelslaan 48a te Deurne, 0493 323200, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Het bestuur van HBO De Peel

 

­