bg header new

wooncoop roggeveenstraatHet najaarsnummer van Huurpeil, hét vakblad voor de huursector, bevat een dossier van acht pagina’s over de wooncoöperatie.

 


André van Soelen van Woonvereniging Roggeveenstraat in Den Haag
© Josje Deekens

In 2015 kreeg deze vorm van wonen erkenning in de Woningwet. Hoe staat het er nu, drie jaar later, voor met de wooncoöperatie? Huurpeil bezocht de kersverse wooncoöperatie Roggeveenstraat in Den Haag, en sprak met Maarten van Poelgeest van het actieprogramma voor wooncoöperaties van Platform31.

Urgenda
Marjan Minnesma is directeur van de stichting Urgenda, die streeft naar een versnelling van de verduurzaming in Nederland. Ze legt uit waarom we harder moeten lopen om rampen te voorkomen.

Uitzettingen
Er gaan steeds meer stemmen op om te stoppen met huisuitzettingen als gevolg van huurschuld. Dat vindt ook de stichting Eropaf!, die zelfs pleit voor een verbod. De kosten, voor betrokkenen en voor de maatschappij, zijn volgens hen gewoon te hoog.

Beleggers (ver)kopen veel maar bouwen weinig
Er gaat ontzettend veel geld om in de handel in woningcomplexen. Waarom gaat dit geld van beleggers niet naar het bouwen van nieuwe woningen? Onderzoeksjournalist Peter Hendriks (Follow the Money) zocht het uit. Huurpeil analyseert daarnaast ook de prestatieafspraken en geeft tips waar huurdersorganisaties op moeten letten bij de onderhandelingen hierover.

Woonwagenbeleid
Ook een uitgebreid achtergrondartikel over het nieuwe woonwagenbeleid. Gemeenten moeten stoppen met hun ‘uitsterfbeleid’ voor woonwagens, omdat dit discriminerend is. De redactie was op bezoek bij woonwagenbewoners in Nieuwe Parkerf in Gouda.

Vaste rubrieken
Natuurlijk ontbreken ook ditmaal de vaste rubrieken niet. In de peiling geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. Feit of fabel? gaat over het verband tussen Energielabel en energieverbruik. De Zeepkist telt vier pagina’s met opinies, waaronder lezersbrieven, een stelling over de wenselijkheid van een verbod op huisuitzettingen na huurschuld, en een pleidooi voor het afschaffen van huurtoeslag voor studenten. Columnisten Jos van der Lans en Pieter Bregman zijn ook van de partij, net als de juridische rubriek Recht of krom?, onder meer over bemiddelaars die nog steeds onterecht kosten rekenen voor hun diensten. In Leesvoer vindt u zoals altijd een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden.

Servicekatern Woonbond
Achterin Huurpeil zeven pagina's met informatie en nieuws over de Woonbond en zijn achterban, inclusief een overzicht van producten, brochures en komende activiteiten. Plus een interview met ex-directeur Ronald Paping, die in juni wethouder werd in Arnhem. Hij wil een parlementair onderzoek naar het beleid van ex-minister Stef Blok van Wonen en vindt dat eigenlijk alle huurdersorganisaties lid zouden moeten zijn van de Woonbond.

Proefnummer aanvragen
Nieuwsgierig geworden? Vraag een proefnummer van Huurpeil aan bij de ledenadministratie (020-5517700) of neem een abonnement op Huurpeil (€ 32,50 voor Woonbondleden en € 60,- voor niet-leden).
(De Woonbond 23 augustus 2018)

NASCHRIFT HBO DE PEEL
Als huurders organisatie HBO Deurne-Asten en later als HBO De Peel zijn wij sinds 1995 lid van de Nederlandse Woonbond waarbij de gedachte: "Samen staan we sterk" voor ons bestuur leidend was en nog steeds is. Ons bestuur is geabonneerd op Huurpeil, het tijdschrift waarnaar in het hierboven staande artikel wordt verwezen. Als huurder zou u vanzelfsprekend zelf een abonnement op Huurpeil kunnen nemen, maar als dat voor u een te grote hobbel zou zijn - en u bent geinteresseerd in een bepaald artikel - staat het u als huurder van Bergopwaarts altijd vrij om bij ons binnen te lopen op ons inloopspreekuur en dit tijdschrift te lezen. Ons inloopspreekuur vindt plaats in ons kantoor aan de Stijn Streuvelslaan 48a te Deurne elke donderdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur.

Het bestuur van HBO De Peel

 

­