bg header new

hurenbetaalbaarZo’n driekwart van de huurders die naar de Huurcommissie stappen vanwege een te hoge afrekening van de servicekosten, krijgt gelijk.

 

 

 

Dat levert ze gemiddeld een verlaagde rekening op van €808,69 blijkt uit onderzoek van de Woonbond naar de uitspraken die het afgelopen half jaar door de Huurcommissie zijn gepubliceerd.

Afrekening
Huurders moeten elk jaar uiterlijk 30 juni een afrekening van de servicekosten ontvangen van het voorgaande kalenderjaar. Verhuurders mogen voor servicekosten (te denken valt aan elektriciteit, gas of schoonmaakkosten van gezamenlijke ruimtes) namelijk alleen de werkelijke kosten in rekening brengen. Ze mogen hier geen winst op maken.

Vaak honderden euro’s te veel
‘Het blijkt wel dat dit vaak fout gaat, als je kijkt naar de uitspraken. Huurders betalen vaak honderden euro’s te veel,’ zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. Als huurder en verhuurder het niet eens worden over de afrekening, kunnen ze naar de Huurcommissie stappen. Het hoogste verschil in het onderzoek was maar liefst €4008,71.

Huurderslijn
Leden van de Woonbond kunnen met vragen over servicekosten, terecht bij de Huurderslijn.

Huurders vrije sector beter beschermen
Alleen huurders in een sociale huurwoning van een particulier of corporatie kunnen naar de Huurcommissie met geschillen over servicekosten en onderhoud. Huurders in de vrije sector kunnen met dergelijke geschillen alleen naar de kantonrechter. De financiële drempel om naar de rechter te stappen is veel hoger. De Woonbond wil betere consumentenbescherming in de vrije sector. Dat betekent toegang tot de Huurcommissie met zaken over servicekosten en onderhoud, maar ook een vorm van huurprijsbescherming. Nu hebben deze huurders geen enkele vorm van bescherming tegen woekerprijzen op de vrije huurmarkt. Bovendien moeten huisjesmelkers die veelvoudig in de fout gaan worden aangepakt.
(De Woonbond 4 juli 2019)

NASCHRIFT HBO DE PEEL
Onze organisatie, Huurders Belangen Organisatie De Peel, is al meer als 20 jaar lid van de Nederlandse Woonbond. Als individuele huurder kan u uitsluitend gebruik maken van de Huurderslijn wanneer u lid bent van de Woonbond. Maar, mocht u, als huurder van Bergopwaarts, een vraag aan de Huurderslijn wensen te stellen dan kunt u dat via ons lidmaatschap doen. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0493 323200 (Niet bezet: boodschap inspreken), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en inloopspreekuur: elke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.
Het bestuur van HBO De Peel

 

­