bg header new

burenlawaaiErvaart u regelmatig overlast van uw buren, maar weet u niet wat u daar aan kunt doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten een website met adviezen.

 

Burenlawaai is één van de vormen van overlast die bewoners tot wanhoop kan drijven.

De nieuwe website overlastadvies.nl (externe link) is een initiatief van hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwikkelde de website met onderzoeker IT-recht Laurent Jensma.

Uitzending De Monitor
Zondagavond 5 mei werd door het NPO2 programma De Monitor aandacht besteed aan burenoverlast en aan de website met adviezen. Die uitzending kunt u via de website van De Monitor terugkijken (externe link).

Online advies op maat
De website overlastadvies.nl (externe link) is anoniem te raadplegen. U hoeft geen persoonsgegevens achter te laten. Nadat u een aantal vragen hebt beantwoord over de overlastsituatie, kunt u een PDF downloaden met een concreet juridisch advies. In die adviezen zijn meer dan 600 variaties mogelijk. Vols in het Dagblad van het Noorden: “Er is dus een verschil in het advies dat je krijgt wanneer je een agressieve junk als buurman hebt of wanneer je sinds kort last hebt van te harde muziek’.

Telefonisch advies
Bij de Rijksuniversiteit Groningen kun je niet terecht voor een telefoongesprek over de aanpak van overlast. Wie telefonisch hulp wil kan bijvoorbeeld bellen met de Nationale Hulplijn Woonoverlast (externe link)’ (0900-0305, ma-vrij van 14 tot 17 uur, 90 cent per minuut). Die telefonische hulp- en adviesdienst voor mensen die woonoverlast ervaren is een initiatief van Fica Djohani. Haar bureau Coloured Consultancy leidt al meer dan twintig jaar vrijwilligers op tot buurtbemiddelaars.

Woonbondleden
Bent u lid van de Woonbond? Ook de Huurderslijn, de ledenservice van de Woonbond krijgt regelmatig vragen over de aanpak van woonoverlast. Dit is één van de vele onderwerpen waar Woonbondleden over bellen.
(De Woonbond 7 mei 2019)

NASCHRIFT HBO DE PEEL
Onze organisatie, Huurders Belangen Organisatie De Peel, is al meer als 20 jaar lid van de Nederlandse Woonbond. Als individuele huurder kan u uitsluitend gebruik maken van de Huurderslijn wanneer u lid bent van de Woonbond. Maar, mocht u, als huurder van Bergopwaarts, een vraag aan de Huurderslijn wensen te stellen dan kunt u dat via ons lidmaatschap doen. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0493 323200 (Niet bezet: boodschap inspreken), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en inloopspreekuur: elke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.

Met betrekking tot het hiervoor gestelde over burenoverlast het volgende. In het werkgebied van Bergopwaarts is sprake van de zogenaamde "Buurtbemiddeling". Bij conflicten kan daarop een beroep worden gedaan. Bergopwaarts schrijft hier het volgende over:

"Weer beter met de buren met Buurtbemiddeling
Overlast van de buren of ergernissen? Vaak kloppen bewoners ermee aan bij Bergopwaarts. Ton Schmitz en Sandra Stokbroeks, coördinatoren Buurtbemiddeling DAS (Deurne, Asten, Someren), leggen uit waarom het beter is om bij eerst bij hen aan te kloppen.

“Als er onenigheid is, is het het beste om daar zo snel mogelijk iets mee te doen”, zegt Ton. “Als de ruzie hoger oploopt, is het veel moeilijker om de mensen met elkaar om de tafel te krijgen.” Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om dat te doen. “Dat we met vrijwilligers werken, geeft bewoners meer vertrouwen dan wanneer een professional van Bergopwaarts of de politie langskomt”, weet Sandra uit ervaring. “Wij vertellen niet wat mensen moeten doen, dat werkt niet. Wij laten mensen samen tot een oplossing komen.”

Zonder oordeel
“Onze goed getrainde bemiddelaars gaan eerst in een tweetal naar de melder, daarna naar de andere partij om ook het verhaal van de andere kant horen. Het is de bedoeling dat de partijen daarna samen kijken hoe zij eruit kunnen komen. Wij begeleiden alleen het gesprek, we hebben geen oordeel en alles wat verteld wordt blijft binnen de vier muren.” In 2018 werd Buurtbemiddeling DAS ingezet bij ongeveer 75 zaken, waarvan 70% geslaagd te noemen is. Ton: “De mensen zijn altijd blij als wij zijn geweest, er komt vaak meer rust.”

Onenigheid met de buren? Zin om zelf bemiddelaar te worden? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06 11 25 47 73. Dat kan iedere dag van de week, ook ’s avonds en in het weekend."

Het bestuur van HBO De Peel

­