bg header new

Weg met de wooncrisisAls er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Te veel huurders wonen te duur of in een slecht onderhouden woning. Dat kan en moet anders!

De Woonbond 23 oktober 2020

 Lees meer

bewoner met display beeld QuintensEnergielasten stijgen en drukken steeds meer op de woonlasten van huurders. Daarom gaan de Woonbond en Aedes woningcorporaties en huurdersorganisaties extra stimuleren om hun huurders te helpen energie te besparen.

De Woonbond 22 oktober 2020

Lees meer

verhuisverdrietNa aandringen van de Woonbond is er een nieuw statement gekomen tegen huisuitzettingen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

 De Woonbond 22 oktober 2020

Lees meer

Weg met de wooncrisisDe wooncrisis raakt jong en oud. Als er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Dat kan en moet anders. Wij willen een minister van Volkshuisvesting en woonbeleid waarbij goed en betaalbaar wonen centraal staat.

De Woonbond 18 oktober 2020

Lees meer

Reparatie CVinstallatie GettyImages 1087825380Op 1 oktober jl. is de ‘gasketelwet’ aangepast: vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om gasinstallaties, zoals cv-ketels, gashaarden en geisers, te plaatsen, onderhouden of repareren. Zelf sleutelen of een handige kennis het werk laten doen, is dus uit den boze.

 De Woonbond 16 oktober 2020

Lees meer

woonkloof img web 1In een wetsvoorstel van minister Ollongren wordt de inkomensgrens waarmee je een sociale huurwoning kunt krijgen voor alleenstaanden verlaagd. Veel alleenstaanden dreigen daardoor tussen wal en schip te belanden. De sociale huur gaat voor ze op slot, maar een koopwoning of huurwoning in de vrije sector is onbetaalbaar.

 

De Woonbond 25 september 2020

Lees meer

Dame met computer GettyImagesSteeds meer mensen stappen jaarlijks over naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit het onderzoek naar de energiemarkt(externe link) dat de Autoriteit Consument & Markt (AC&M) elk jaar laat uitvoeren. Afgelopen jaar stapten meer dan 1 op de 5 Nederlanders over: 1,7 miljoen van de 7,9 miljoen huishoudens.

De Woonbond 21 september 2020

Lees meer

pkoffer0037
Huurders bij corporaties met een hoge huur en laag inkomen krijgen wettelijk recht op huurverlaging.

 

De Woonbond 15 september 2020

Lees meer

Woning duur 1 4De meeste Nederlanders, 97 procent, vinden dat er problemen op de woningmarkt zijn en er te weinig goede en betaalbare woningen voorhanden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van I & O research in opdracht van de SP.

 

De Woonbond 14 september 2020

Lees meer

huurverhoging3In 2020 kregen huurders de hoogste huurstijging in zes jaar tijd voor de kiezen. Gemiddeld stegen de huren met 2,9%. De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het Kabinet betaalbaar wonen weer prioriteit maakt.

De Woonbond 7 september 2020

Lees meer

Woning duur 0 1Een derde van de huurders heeft onvoldoende inkomen om de huur (in de nabije toekomst) te betalen, blijkt uit een recente peiling van het NIBUD.

 De woonbond 26 augustus 2020

 

Lees meer

geluidsoverlastSinds het begin van de coronacrisis in maart, krijgen woningcorporaties, gemeenten en politie veel meldingen van woonoverlast. Geluidsoverlast staat daarbij bovenaan, zo blijkt uit twee recente onderzoeken. Door Covid-19 staat buurtbemiddeling als oplossing onder druk.

De Woonbond 27 augustus 2020

 

Lees meer

enveloppen dienst toeslagenHad je vorig jaar recht op huurtoeslag, maar heb je het toen niet aangevraagd? Je hebt nog tot 1 september 2020 om met terugwerkende kracht toeslag aan te vragen over 2019. Daarna ben je te laat.

De Woonbond 14 augustus 2020

 

Lees meer

Zonnescherm GettyImagesDe afgelopen dagen zijn er verschillende berichten bij de Woonbond binnengekomen van mensen die last hebben van ondragelijke hitte in hun woning. Wat kan je nu doen om je woning te koelen? En hoe kun je je huis hittebestendiger maken, zodat je bij komende hittegolven minder last hebt van een oververhit huis?

De Woonbond 13 augustus 2020

Lees meer

 

Woning duur 0 1Veel huurders komen in de knel nu hun inkomsten gelijk blijven of gedeeltelijk wegvallen, terwijl voor velen per 1 juli wel een huurverhoging is ingegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van AVROTROS RADAR.

De Woonbond 6 augustus 2020.

Lees meer

 

GettyImages 179813059Senioren met een middeninkomen moeten hogere huren gaan betalen. Dat staat in het wetsvoorstel ‘Huur en Inkomensgrenzen’, dat na het zomerreces door de Tweede Kamer wordt besproken. Huurders die de AOW-leeftijd al bereikt hebben zijn nu nog uitgezonderd van extra huurverhoging.

De Woonbond 30 juli2020

Lees meer

Geldzorgen 2
Er zijn steeds meer huurders bij een woningcorporatie met een inkomen dat niet toereikend is om noodzakelijke uitgaven als woonlasten, voedsel, verzekeringen en kleding te betalen.

De Woonbond 22 juli 2020

 

Lees meer

huisbezichtigen
Kan een filmpje een live bezichtiging vervangen? Natuurlijk niet, stelt de Woonbond. Ook in tijden van corona moeten verhuurders aspirant-huurders de gelegenheid geven om de woning in het echt te bekijken voordat zij een huurcontract tekenen.

 

De Woonbond 21 juli 2020

Lees meer

Geldzorgen 1
Met het oog op de Coronacrisis waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er voor dat huurders kwetsbaar zijn bij een economische crisis en een dalend inkomen.

 

 

De Woonbond 17 juli 2020

Lees meer

woonkloof img webAls het aan het kabinet ligt komen 140.000 woningzoekenden niet langer in aanmerking voor een betaalbaar huurhuis, terwijl ze met hun inkomen nauwelijks een alternatief hebben. Dat is volgens Aedes en de Woonbond het gevolg van het verlagen van de toewijzingsgrens voor alleenstaanden naar 35.938 euro. Minister Ollongren stuurde hierover gisteren een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

De Woonbond 7 juli 2020

Lees meer

huurwijzer2 aServicekosten staan weer centraal in de tweede Huurwijzer van dit jaar. Het loont om de jaarlijkse servicekostenafrekening te controleren, zo blijkt uit de verhalen van actieve huurders. Lees in deze Huurwijzer ook over de vergroening van Assendorp in Zwolle en de grootste huurstaking in de Verenigde Staten sinds de jaren 30.

 

De Woonbond 3 juli 2020

Lees meer

HuurbeleidVoor veel huurders gaat vandaag de huurverhoging in. Nadat minister Ollongren drie keer een oproep tot huurbevriezing van de Eerste kamer negeerde. Dat heeft geleid tot een motie van afkeuring, waarna Ollongren beloofde in de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd beter te kijken naar hoe ze huurders kan helpen. Vandaag doet een brede maatschappelijke alliantie een oproep aan de minister om met een noodpakket tegen de wooncrisis te komen.

De Woonbond 1 juli 2020

 Lees meer

202006 Huurders bij Vestia op de stoep fotograaf Anouk ProssVerhuurder Vestia laat achterstallig onderhoud liggen, maar houdt wel vast aan hoge huren. Dat blijkt uit het Zwartboek dat Vestia van huurders in mei aangeboden kreeg. De huurders willen huurverlaging en aanpak van het onderhoud. Reden voor hen om 22 juni opnieuw te protesteren voor het hoofdkantoor van Vestia.

De Woonbond 26 juni 2020

Lees meer

bezwaarschriftopsturenBen je het niet eens met de huurverhoging die op 1 juli ingaat? Dan kun je de komende dagen nog bezwaar maken. Na 30 juni kan het niet meer. Je zit dan aan de huurverhoging vast.

De Woonbond 25 juni 2020

Lees meer

Huurstop 1De Eerste Kamer nam vandaag een motie van afkeuring aan over het huurbeleid van Ollongren. De Kamer vindt dat Ollongren te weinig doet om huurders die finacieel in de knel zitten te helpen. De minister legde tweemaal een motie om de huren te bevriezen naast zich neer.

De Woonbond 23 juni 2020

Lees meer

ouderemanbijraamSignaleer eerder misstanden in woonwijken en maak hulp sneller bereikbaar met een centraal contactpersoon. Dat adviseert woningcorporatiekoepel Aedes om leefbaarheid van wijken te versterken. Aedes roept gemeenten op meer regie te nemen in de samenwerking tussen wonen en zorg.

 De Woonbond 22 juni 2020

Lees meer

RegistratiepuntDe huurcommissie heeft op verzoek van minister Ollongren een registratiepunt opgezet waar huurders die door de Coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt en de huur niet meer kunnen betalen een melding kunnen doen. Zo wil de minister meer zicht krijgen op hoe vaak verhuurders maatwerk weigeren voor huurders die in de knel zitten.

 

De Woonbond 18 juni 2020

Lees meer

Geldzorgen
Meer dan de helft van de huurders uit ons ledenpanel maakt zich zorgen of ze in de toekomst de huur nog wel kunnen betalen. Ze zien de woonlasten stijgen terwijl ze verwachten dat hun inkomen hierbij achterblijft of zelfs daalt.

De Woonbond 18 juni 2020

Lees meer

HuurstopVeel huurders maken zich zorgen om hun inkomen of hebben hun inkomen door de Coronacrisis al zien dalen. Terwijl de huur wel omhoog gaat.

 De Woonbond 16 juni 2020

Lees meer

rechterDe Raad van State heeft de uitspraak van de bestuursrechter over schadevergoeding voor de Gluurverhoging vernietigd. De bestuursrechter oordeelde eerder dat de huurder door onrechtmatig handelen van de belastingdienst financieel schade had geleden en de Belastingdienst dit moest compenseren. De Belastingdienst ging in hoger beroep bij de Raad van State.

De Woonbond 12 juni 2020

Lees meer

GettyImages 1145458485 cwWat betekent ‘thuis’ precies? Welke elementen bepalen dit en welke rol spelen woningcorporaties hierin? Het KWH deed grootschalig onderzoek onder huurders om hier een concreter beeld van te krijgen. Ter ere van haar 25-jarig jubileum bood zij de corporatiesector begin juni het rapport ‘Voelt hurend Nederland zich thuis?’ aan.

De Woonbond 8 juni 2020

Lees meer


cover huurpeil 2 2020 4
In het tweede nummer van Huurpeil, vakblad voor de huursector onderzoeken we in een dossier het fenomeen 'flexwonen' dat ruim baan krijgt van het kabinet. Maar waarom tijdelijk bouwen terwijl de behoefte aan huisvesting permanent is?

 De Woonbond 5 juni 2020

Lees meer

Dakisolatie GettyImagesDe Woonbond en Aedes, de belangenvereniging van woningcorporaties, presenteren een verbeterde Vergoedingentabel voor duurzaamheidsinvesteringen. In de nieuwe tabel is te zien wat een faire huurverhoging (vergoeding) is als een woningcorporatie een woning verduurzaamt, bijvoorbeeld door het dak en de gevel te isoleren. De Woonbond geeft een positief advies aan huurders om in te stemmen met huurverhogingsvoorstellen van een corporatie die in lijn zijn met de tabel.
De Woonbond 4 juni 2020


Lees meer

GettyImages 1217264915De Eerste Kamer heeft minister Ollongren opgeroepen om de eerder aangenomen motie Kox alsnog uit te voeren. In die motie vroeg de Eerste Kamer om dit jaar geen huurverhoging toe te passen omdat veel huurders door de Coronacrisis in financiële problemen zitten. Minister Ollongren houdt vast aan de maximale huurverhoging van 5,1%. Lees meerover Eerste Kamer wil toch huurbevriezing

De Woonbond 3 juni 2020

Lees meer

Woning duur 0 3De Woonbond en Aedes maakten afspraken over huurbevriezing en huurverlaging voor huurders met hoge woonlasten en een laag inkomen. Veruit de meeste corporaties houden zich hier aan. Een enkele helaas niet. Lees meerover Nijestee voert afspraken huurbevriezing niet uit.

 De Woonbond 29 mei 2020

Lees meer

Woning duur 0 1
Ruim 360.000 hurende huishoudens (16%) zien hun inkomsten onzeker worden nu de coronacrisis langere tijd voortduurt.

 

De Woonbond 20 mei 2020

 

Lees meer

enveloppen dienst toeslagen
Het kabinet wil het toeslagenstelsel, waaronder de huurtoeslag versimpelen. De complexiteit van de huidige regeling leidt tot een hoog aantal terugvorderingen. Hiermee komen huishoudens die net buiten de regeling vallen in grote problemen. Een speciale werkgroep deed een onderzoek om verschillende opties in kaart te brengen. De uitvoering van de toeslagen door de Belastingdienst heeft de afgelopen jaren geleid tot enorme problemen, met name bij de kinderopvangtoeslag.

 

De Woonbond 19 mei 2020

Lees meer


Actie tegen huurdersbelasting
De korting op de verhuurderheffing levert in een paar jaar tijd 80.000 nieuwe woningen op, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend. Dat onderstreept weer eens hoe de heffing nieuwbouw frustreert.

 De Woonbond 14 mei 2020


Lees meer

huurverhoging
De Woonbond ontving alleen vandaag al tientallen meldingen van huurders die zich zorgen maken over de huurverhoging terwijl ze onzeker zijn over hun inkomen door de Coronacrisis.

 

De Woonbond 8 mei

Lees meer


Woning duur 0 1
De Woonbond krijgt veel vragen van huurders over de aangenomen motie in de Eerste Kamer voor het overslaan van de jaarlijkse huurverhoging. De meeste huurders hebben inmiddels een huurverhogingsbrief op de mat, en zijn benieuwd of het Kabinet nog met een tegemoetkoming komt. De huurverhoging gaat immers meestal per 1 juli in.

 

De Woonbond 7 mei 2020

Lees meer

huurverhoging
Veel huurders hebben de jaarlijkse huurverhoging inmiddels op de mat gehad. De jaarlijkse huurverhoging moet in de sociale huursector aan tal van regels voldoen. Als de huurverhoging niet voldoet aan de regels, kan het lonen bezwaar te maken.

 De Woonbond 4 mei 2020
Lees meerin aanbouw
De belasting op sociale huurwoningen, de verhuurderheffing, heeft tot gevolg dat woningcorporaties tienduizenden huizen minder kunnen bouwen. Dat schrijven onderzoeksbureaus Companen en Thésor.

De Woonbond 1 mei 2020

Lees meer

euro huisjes 3
Veel huurders kijken vanuit de onzekere situatie door de Coronacrisis met een schuin oog naar de aankomende huurverhoging. Die gaat bij de ene verhuurder onveranderd door, bij de andere maken ze pas op de plaats.

 De Woonbond 29 april 2020

Lees meer

 

 

 

Corona
De spoedwet waarmee tijdelijke huurcontracten een tijdelijke verlenging kunnen krijgen, is aangenomen door de Tweede Kamer. Nu moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen.

De Woonbond 17 april 2020

Lees meer

afvalcontainer
Huurders zijn in 2020 weer meer kwijt aan lokale lasten dan vorig jaar. Gemiddeld 21 euro meer voor gemeentelijke belastingen – afvalstoffenheffing en rioolrecht - en 8 euro meer voor het waterschap. Maar per gemeente zijn er grote verschillen.

De Woonbond 16 april 2020

 

Lees meer 

hp20 1 aardgas

De warmtevraag van zo’n vijftigduizend huurwoningen wordt de komende paar jaar versneld verduurzaamd via warmtenetten, zonder dat de gemiddelde huurder meer gaat betalen dan voor de gasrekening.

 

De Woonbond 15 april 2020

Lees meer

Woning duur 0 1
De linkse oppositiepartijen willen huurbevriezing en een verbod op huisuitzettingen tijdens de Coronacrisis. Ze willen dat de spoedwet waarmee voorkomen moet worden dat tijdelijke huurcontracten worden stopgezet, wordt aangepast

 De Woonbond 14 april 2020

Lees meer

checkhuurverhoging

Eind vorig jaar maakten Aedes en de Woonbond nieuwe afspraken over huurverlaging of bevriezing voor huurders met een relatief laag inkomen en hoge huur.

 


De Woonbond 10 april 2020


Lees meer

GettyImages 648971118


Een ruime meerderheid van de zelfstandig wonende 55-plussers denkt dat hun woning op dit moment geschikt is om in te blijven wonen bij gezondheids- of ouderdomsklachten. Mocht hun huis in de toekomst (toch) niet geschikt blijken, dan willen de meeste senioren de woning liever aanpassen dan verhuizen. Lees meer over Ouderen wonen liefst zo lang mogelijk in eigen woning

 

De Woonbond 9 april 2020

Lees meer

checkhuurverhoging

Veel huurders krijgen binnenkort een huurverhoging op de mat. De jaarlijkse huurverhoging moet in de sociale huursector aan veel regels voldoen.

 De Woonbond 6 april 2020

 Lees meer

 logo HBO 225x150 voor site

 

 

 

 

 Beste medehuurders van Bergopwaarts.

Het kantoor van HBO DE Peel is i.v.m. het Coronavirus aan de Stijn Streuvelslaan 48a in Deurne met ingang van donderdag 26 maart gesloten.
Wij zijn telefonisch bereikbaar via Conny Raasveldt, voorzitter HBO De Peel.
Op maandag en donderdag van 10 tot 12:00 uur en op donderagavond van 19:00 tot 21:00 uur op telefoonnummer: 0493-323200.
Mochten er vragen zijn waar u met Bergopwaarts niet uitkomt, dan horen wij het graag en proberen met u naar een oplossing te zoeken.

Met vriendelijke groet,
Conny Raasveldt.
Voorzitter bestuur HBO De Peel.


Corona
Veel huurders maken zich zorgen over het niet kunnen betalen van de huur, omdat ze bang zijn door de Coronacrisis met een inkomensval te maken te krijgen.

Woonbond 24 maart 2020

 

Lees meer

 

verhuisverdrietIn een brief aan minister Van Veldhoven van Binnenlandse Zaken roept de Woonbond op tot een stop op huisuitzettingen, het zo snel mogelijk zorgen voor een financieel vangnet voor huurders die een inkomensval doormaken, en het op peil houden van voorzieningen voor de opvang van daklozen.

Woonbond 20 maart 2020Verhuisverdriet

Lees meer

hp20 1 aardgas
'Aardgasvrije wijken, wat betekent dit voor huurders?' is een nieuw Woonbondboek dat uitgebreid ingaat op de energietransitie en de gevolgen daarvan voor huurders en wijken. Beleid, technieken en installaties en de rol van huurders(organisaties) komen aan bod.

 

Lees meer

 

GettyImages 1137987031
Huishoudens betalen in 2020 minder voor hun energierekening. Gemiddeld betalen huishoudens dit jaar 1.574 euro. Dit is 170 euro minder dan in 2019.

 

Lees meer

 

logo HBO 225x150 voor site

Uitbreiding spreekuren HBO De Peel in Asten en Deurne.

 

 

 

Lees meer

Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil dat de woningnood snel wordt opgelost. Dat bleek tijdens een debat gisteravond over de wooncrisis.

 Tweede Kamer

Lees meer

containerwoningen


Woningcorporaties verwachten de komende jaren meer tijdelijke flexibele woningen te bouwen. Dat blijkt uit een enquête onder 86 corporaties door corporatiekoepel Aedes. De Woonbond is kritisch op de voornemens meer flexwoningen te gaan bouwen.

 Containerwoningen

Lees meer

euro huisjes 1
De Woonbond wil dat het vragen van een te hoge huur wettelijk als een economisch delict gaat gelden. Het wordt dan mogelijk foute verhuurders actief op te sporen en een boete te geven voor het rekenen van te hoge huurprijzen.

Eurohuisjes

Lees meer

 

 


post lezen

Huurders ontvangen binnenkort een nieuwe 'WOZ-beschikking' van de gemeente. Huurt u een sociale huurwoning? Bekijk het bericht dan goed. De 'maximaal toegestane huurprijs' van uw woning hangt mede af van de WOZ-waarde die wordt vermeld.

 Lees meer


Woning duur 0
Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bleek gisteren dat er weinig huurwoningen in de vrije sector onder de € 1.000,- wordt aangeboden. Hoog tijd voor het aan banden leggen van de huurprijzen in de vrije sector, vindt de Woonbond. In maart praat de Tweede Kamer over een initiatienota van GroenLinks die dit ook wil.

 

 Lees meer

 

warmtekosten web
Met de energietransitie zullen steeds meer woningen worden aangesloten op een vorm van collectieve warmtelevering. In het nieuwe boek Warmtekosten leest u alles over hoe de kosten voor die warmte berekend worden en de regels hiervoor op basis van de herziene Warmtewet.

Lees meer

logo HBO 225x150 voor site

Dit was de kerninhoud van een interview dat de directeur-bestuurder van Bergopwaarts, Tanja Liebers-van Rooy, gaf aan het Eindhovens Dagblad.

 

 

  

De tijden dat ook in Zuidoost Brabant de achterdeur altijd openstond en iedereen daar binnen kon lopen, dat je altijd een beroep kon doen op hulp van buurtgenoten en familie, dat het woord sociale controle nog niet bestond, want dat was een vanzelfsprekendheid in de gemeenschap van die tijd, ligt ver achter ons. Deze tijden zullen ook nooit meer terugkomen. We zullen met z’n allen moeten wennen aan het idee dat het noodzakelijk is dat we in straten, buurten en wijken weer een beroep kunnen doen op elkaar, dat we weten wie onze buurtgenoten zijn, dat bekend is waar bijvoorbeeld kwetsbare ouderen wonen, zodat we daar een oogje in het zeil kunnen houden. 

Er zal wel aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Dat is uiteraard mede afhankelijk van wat de wijk al aan voorzieningen heeft en waar de knelpunten liggen. Op een groot aantal punten is in alle wijken en dorpen, waar Bergopwaarts woningen verhuurt, de situatie redelijk op orde. Eén van de noodzakelijke voorzieningen is een centraal ontmoetingspunt. Dit dient enerzijds als locatie om activiteiten aan te bieden aan bewoners en anderzijds als plek waar bijvoorbeeld de buurt- en wijkwerkers van de LEV-groep of ONIS spreekuur kunnen houden of bepaalde informatiemiddagen of –avonden aan kunnen bieden. Anderzijds kan zo’n locatie dienen als ontmoetingsplek voor buurtgenoten. Het is ons inziens mede een taak van de gemeente om hierin te voorzien c.q. dit te faciliteren in samenwerking met vertegenwoordigers uit de buurt. Met name in de Koolhof ontbreekt zo’n voorziening, terwijl daar (bewezen) grote behoefte aan is. Alle andere dorpen en wijken hebben een wijk- of dorpscentrum.
Een andere basisvoorwaarde is een evenredige samenstelling van de bewoners, zowel huurders als eigenaren, oud en jong, met of zonder rugzakje. Een mix van bewoners uit verschillende inkomensgroepen is noodzakelijk om te voorkomen dat een eenzijdige bevolkingsopbouw automatisch kan leiden tot balansverstoring en oververtegenwoordiging van bepaalde problematiek. Daarvoor is het beslist noodzakelijk dat Bergopwaarts de vereiste speelruimte krijgt om variabel toe te wijzen en niet alleen volgens geharnaste regels. Dit moet dan in overleg met bepaalde bevolkingsgroepen, lokale welzijnsorganisaties en gemeenten. Normaliter kan Bergopwaarts slechts toewijzen op grond van inkomen. Variatie kan alleen worden aangebracht door verschillende soorten huizen te bouwen in verschillende prijsklassen op diverse locaties in een wijk. Dit wordt deels ook bereikt door te bouwen voor ouderen, zodat doorstroming gerealiseerd wordt. In deze plannen kunnen ook bouwplannen voor starters worden meegenomen.
Het is dus noodzakelijk dat van overheidswege de ruimte voor corporaties groter wordt om te bouwen voor een grotere groep woningzoekenden en niet alleen de sociale huurders met de laagste inkomens. Een eerste stap richting verwezenlijking van deze wens kan de regering zelf zetten: zet hiervoor de verHUURDERSHEFFING in. Op die manier kan de overheid zonder al te veel gezichtsverlies deze misstap uit het verleden terugdraaien. Lijkt me een strak plan!!!!!

HvE

euro huisjes 1
De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht, blijkt uit vandaag verschenen onderzoek in opdracht van corporatiekoepel Aedes.

 

 

Lees meer

planvdvhv web
Een brede sociale huursector waar ook middeninkomens terecht kunnen voor een betaalbare woning, huurprijsbescherming en fatsoenlijke consumentenbescherming voor huurders in de vrije sector en het aanpakken van huisjesmelkers door te werken met een verhuurvergunning die ze bij slecht gedrag kwijtraken.

 

Lees meer

toeslag aanvragen
Kreeg u voorheen geen huurtoeslag omdat uw inkomen daar net iets te hoog voor was? In 2020 komt u mogelijk wel in aanmerking. Hoe vraagt u huurtoeslag aan en waar moet u dan om denken.

 

 

Lees meer

woonkloof img web
Vandaag hield de Tweede Kamer een Rondetafel over de slechte positie van middeninkomens op de Woningmarkt.

 

Lees meer

Lees meer
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging huursomstijging aangenomen. Hiermee is de lagere huursomstijging (de gemiddelde huurstijging van alle sociale huurwoningen van een corporatie) die de Woonbond en Aedes af hebben gesproken in het Sociaal Huurakkoord in 2018, verankerd in de wet.  

Lees meer

 

energierekening 0

 

 

In 2020 valt de energierekening voor veel huishoudens lager uit. Dat komt vooral omdat de heffingskorting op de energiebelasting omhoog gaat. 

 

 

 

 HBO DE Peel, adviseert om de link Lees meer te volgen om meer over dit artikel te kunnen lezen.

 Lees meer

                                                                                                                                                                                                                                        

Huurtoeslagpuzzel

 

Dit jaar hebben meer huurders recht op huurtoeslag. 115.000 extra huishoudens kunnen huurtoeslag aanvragen.

 

 

 

 

 

 Klik de link lees meer aan en u kunt een proef berekening maken of u in aanmerking komt voor de huurtoeslag.

Lees meer

2019 2020De Nederlandse Woonbond publiceerde een aantal veranderingen waar huurders in het komende jaar, 2020, mee te maken gaan krijgen. U kunt het artikel via de hieronder aangeboden link van de Woonbond bereiken.

in aanbouwWoningcorporaties hebben in 2018 slechts 12.753 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Een historisch dieptepunt en veel minder dan ze zelf zouden willen, want de woningnood neemt alleen maar toe. In vijf jaar tijd verdwenen er 100.000 betaalbare huurwoningen.

 

Woningen in aanbouw

enveloppen dienst toeslagenMinisters Van Veldhoven (Wonen) en staatssecretaris Snel (Financiën) zijn niet van plan om huurders van wie de huurtoeslag ten onrechte werd stopgezet te compenseren.

 

 Envelop Belastingdienst Toeslagen

Woning duur 0Het kabinet wil vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen gaan afbouwen. De regeling, waarmee huurders een vergoeding krijgen voor teruggeleverde elektriciteit, wordt in negen jaar afgebouwd.

 

appartementenDe Tweede kamer evalueert vandaag de Woningwet. In een gezamenlijke brief met corporatiekoepel Aedes, de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en VTW de vereniging van toezichthouders woningcorporaties (VTW) pleiten we voor meer ruimte voor lokaal maatwerk, én eerlijkere grenzen voor toegang tot sociale huur.

 


energielabelsUitvoering van het klimaatakkoord is belangrijk, maar mag niet ten koste gaan van huishoudens met de laagste inkomens. Dat schrijven Aedes en Woonbond aan Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, in antwoord op zijn verzoek het Klimaatakkoord te onderschrijven.

 

 Energie labels

In het overleg tussen Bergopwaarts en HBO De Peel is afgesproken, dat de verduurzaming van de woningen niet ten koste mag gaan van de huurders van Bergopwaarts. Verduurzaming mag niet resulteren in hogere huren. Na verduurzaming worden de huren niet verhoogd terwijl de energiekosten dalen.
Bergopwaarts verduurzaamt in 2019 ongeveer 30 woningen. Middels het MuRenO project, waarover u in Huurders Informatie van december 2019 kunt lezen, zullen naar verwachting zo’n 100 woningen per jaar verduurzaamd worden.

huurverlaging huurbevriezingAedes en de Woonbond hebben voor 2020 nieuwe afspraken uitgewerkt voor huurbevriezing of verlaging voor sociale huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur.

klein Groepsfoto CabralstraatLeilani Farha, de Speciale rapporteur voor het recht op huisvesting van de Verenigde Naties, bezocht dinsdag met de Woonbond vier bewonersgroepen die te maken hebben met verkoop, sloop of liberalisering van sociale huisvesting.

Woning duur 0Alleenstaanden met een middeninkomen boven de 35.000 euro bruto komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning, als het aan het Kabinet ligt

 

Kabinet wil alleenstaanden uitsluiten van sociale huur

wooncrisis1Coalitiepartij ChristenUnie nam afgelopen zaterdag op het partijcongres een motie aan om zo snel mogelijk de verhuurderheffing af te schaffen. Het is de derde coalitiepartij die afstand neemt van de verhuurderheffing. 
Kamerleden ontvangen een bundeling van wooncrisis-verhalen van Sandra Hofstra. Zij had jarenlang haar dochten en kleindochter bij haar in huis wonen, omdat haar dochter al die tijd moest wachten op een sociale huurwoning. Zij deelden hun verhaal op wooncrisis.nl. Woonbond.

logo hboDe Woonbond publiceerde een artikel waarin beschreven wordt dat er voor een groot aantal huishoudens in Nederland "Energiearmoede" bestaat. Het aantal huishoudens die in een dergelijke energiearmoede verkeert zou totaal 650.000 huishoudens betreffen. Dit cijfer is afkomstig uit een onderzoek van Ecorys in opdracht van Milieudefensie

 

logo hboHuurders bij een woningcorporatie worden financieel zeer, zeer, zééééér onrechtvaardig behandeld door deze en de de voorgaande regeringen. Zonder enige rechtvaardiging of verantwoording daarover wordt het geld dat huurders maandelijks inbrengen bij hun woningcorporatie afgeroomd ten behoeve van de schatkist van het rijk. Onbegrijpelijk!!!

 

enveloppen dienst toeslagenOp 1 januari 2020 treedt een wetswijziging in werking waardoor zo'n 115.000 huishoudens recht krijgen op huurtoeslag

 

iedere cent omdraaienWanneer u het nieuws van de laatste weken heeft gevolgd dan weet u dat de Belastingdienst op zeer, zeer negatieve wijze in het nieuws is gekomen.

logo aedesWe zitten zo'n beetje halfweg november 2019, maar de grenzen voor het passend toewijzen van sociale huurwoningen en de huurtoeslag voor het komende jaar 2020 zijn al bekend. 

 

 

Rechter 0Voor de vijfde keer is er nu weer sprake van uitstel van de uitspraak in het hoger beroep over de schadevergoeding voor de gluurverhoging die een huurder van de belastingdienst moest ontvangen.

logo hboOp 11 november 2019 boden een aantal huurders, vertegenwoordigers van woningcorporaties en de Woonbond het overzicht van de wooncrisis aan in Den Haag aan een aantal Tweede Kamerleden.

GettyImages 941789808 1Wij weten met ons allen dat de Nederlandse bevolking in een vrij snel tempo aan het "vergrijzen" is. Dat vereist op diverse terreinen aanpassingen.

logo hboOp zaterdag 2 november 2019 organiseerde de Nederlandse Woonbond haar jaarlijkse Huurdersfestival. Plaats van handeling was dit jaar de rijtuigenloods in Amersfoort.

 

euro huisjesDe Woonbond bekeek ruim 1.000 recente meldingen die op het Meldpunt Huuralarm binnenkwamen over te hoge woonlasten. Veruit de meeste mensen met hoge woonlasten hebben een probleem met de hoogte van hun huurprijs (89%). Daarnaast werden ook energiekosten (34%) en servicekosten (12%) genoemd. 

 

in aanbouwDe bouwsector heeft gisteren op het Malieveld in Den Haag massaal gedemonstreerd voor versoepeling van de stikstofnormen, om de woningbouw weer vlot te trekken. De Woonbond steunt de actie.

 

 

Woning duur 0In Den Haag ontstond deze week ophef over een huurwoning die per opbod werd verhuurd. De bieder die de hoogste maandhuur bood, krijgt de woning. Vorige week gebeurde dit ook al in Groningen.

 

 

zonneparkGroninger woningcorporatie ‘Groninger Huis’ mag niet lid worden van een coöperatie die een zonnepanelenpark exploiteert. De corporatie vraagt daarom om aanpassing van de Woningwet.

 

 
 

spaarvarkenOmdat huurders een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten, komen ze minder toe aan sparen.

 

 

Leeg kantoorIn 2018 zijn er 13.000 woningen gemaakt door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Leeg kantoor

Woning duur 0Een commerciële verhuurder in Groningen verhuurde appartementen via een ‘veilingmodel’. Aspirant-huurders konden bieden hoeveel huur ze per maand bereid waren te betalen voor een appartement, om de woning in de wacht te slepen.

 

OnlangHuisuitzettingenacties maakte Aedes, koepel van woningcorporaties, bekend dat vorig jaar 3.000 huishoudens uit hun corporatiewoning zijn gezet, bijna 20% minder dan in 2017. In een reactie pleit het CDA voor een verbod op huisuitzettingen.

Stop huisuitzettingen

in aanbouwDoor de verscherpte stikstofregels dreigt de bouw van nieuwe woningen stil te vallen. Betrokken partijen vragen de regering met een tijdelijke maatregel deze crisis op te lossen.

 

Woningen in aanbouw 

schimmel in huisEen op de drie Nederlandse kinderen onder de 15 jaar leeft in een huis dat kampt met vocht, schimmel, geluidsoverlast, te weinig daglicht of slechte verwarming. Dat leidt tot een grotere kans op gezondheidsklachten.

 

 

wooncrisis

Samen met woningcorporaties vroegen we de afgelopen weken met de campagne ikwileenhuis aandacht voor de wooncrisis.

 

appartementenRabobank en dochter BPD (Bouwfonds Property Development) gaan de komende tien
jaar 15.000 energiezuinige, duurzame huurwoningen bouwen in het ‘middensegment’, met een huur tussen € 650 en € 1.250 per maand.

 

euro huisjesUit uitspraken van de Raad van State blijkt dat de Belastingdienst te star is geweest in het toekennen van huurtoeslag bij een hoge huurprijs.

 

iedere cent omdraaienEen brede coalitie van maatschappelijke organisaties –waaronder de Woonbond– stuurde de Tweede Kamer deze week een oproep met voorstellen om armoede en schulden aan te pakken. Eén van de voorstellen: draai een bezuiniging op de huurtoeslag terug. 

Logo WoonbondRuim 180 woningcorporaties laten vandaag weten in bezwaar te gaan tegen de verhuurderheffing. Deze heffing, die betaald wordt over de waarde van sociale huurwoningen, zorgt ervoor dat corporaties onvoldoende kunnen investeren in nieuwbouw, verduurzaming en het betaalbaar houden van huurprijzen. Dit jaar betalen corporaties gezamenlijk zo' n 1,7 miljard euro aan verhuurderheffing. De Woonbond steunt de actie van de corporaties tegen de verhuurderheffing.

huurcontracttekenenVerhuurwebsite Kamernet.nl heeft, na kritiek van de Woonbond in het tv-programma Radar, de mogelijkheid voor verhuurders om extra kosten in rekening te brengen, van de website gehaald. Dat blijkt uit een reactie van Kamernet bij Radar.

 

Huurcontract tekenen

in aanbouwWoningbouw- en renovatieprojecten liggen sinds een uitspraak van de rechter over het Nederlandse stikstofbeleid stil. De schadelijke stikstofuitstoot bij de bouw zou natuurgebieden beschadigen. De Woonbond wil dat het kabinet snel een besluit neemt over het on hold zetten van bouwprojecten. 
Woningen in aanbouw

wooncrisisDe overheid heeft de sociale huursector systematisch uitgekleed en blijft daar na Prinsjesdag stug mee doorgaan. De aangekondigde maatregelen zijn volstrekt onvoldoende om de wooncrisis aan te pakken, zegt de Woonbond.

 

Voor veel huurders en woningzoekenden zit een betaalbare huurwoning er niet meer in.

logo aedesWoningcorporaties betalen veel meer belasting dan het kabinet bij de invoering van de nieuwe belasting ATAD voorspelde. Niet alleen de verhuurderheffing maar ook hogere vennootschapsbelasting en ATAD zorgen ervoor dat corporaties minder woningen kunnen bouwen en verduurzamen.

 

Geldzorgen 4Voor ruim 800.000 hurende huishoudens – een kwart van de huurders in Nederland – is huren onbetaalbaar. Door de te hoge huur houden zij te weinig geld over om van te leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nibud.

 

 

logo HBO 2

DE BESTUURSLEDEN VAN HBO DE PEEL MAKEN ZICH ERNSTIGE ZORGEN OVER DE HUURMAATREGELEN

logo hboDe Woonbond en de verhuurders slaan de handen ineen tegen de meest ontrechtvaardige belasting die ons land kent namelijk, geld dat de huurders van sociale huurwoningen voor de huur van hun woning betalen met zo'n 1,7 miljard euro per jaar afromen. Schandalig!!!

 

bijeenkomst klimaatakkoord

Het verduurzamen van huurwoningen is één van de doelen van het Klimaatakkoord. Maar deze verduurzaming moet wel betaalbaar zijn. Dat vond het merendeel van de aanwezige huurders afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst in Utrecht.

 

Woonbondleden tijdens bijeenkomst over Klimaatakkoord in Utrecht

Mw Pelger Tweebosbuurt 2018De kantonrechter in Rotterdam heeft de vordering van Vestia toegewezen om een aantal huurovereenkomsten van huurders in de Rotterdamse Tweebosbuurt te beëindigen. De bewoners moeten voor 1 januari 2020 hun woning verlaten.

 
Mevrouw Pelger, geboren en getogen in de Tweebosbuurt, weigert te vertrekken vanwege de herstructurering (foto eind 2018). Menno Janssen

minikortingVerhuurders die nieuwe sociale huurwoningen bouwen hoeven straks ‘slechts’ 1,6 miljard belasting te betalen aan het Rijk in plaats van 1,7 miljard. Een sigaar uit eigen doos, volgens de Woonbond. En evenmin een oplossing voor het schreeuwende tekort aan betaalbare huurwoningen.

 

euro huisjesDe huren zijn op juli gemiddeld 2,5% gestegen. De huren van sociale huurwoningen van woningcorporaties stegen met 2%. Andere huurders kregen een huurstijging van gemiddeld 3,3%.

 

20170223 huisjesmelkerverkiezingDe beruchte verhuurder Marcel van Hooijdonk, in 2015 én in 2019 uitgeroepen tot Huisjesmelker van het jaar, heeft een hoger beroep over intimidatie verloren. Zijn contact- en straatverbod blijft in stand.

 

Huisjesmelker van het jaar 2017

GettyImages 1063462606Het aantal daklozen in ons land is in tien jaar meer dan verdubbeld van 17.800 naar 39.300. Onder jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is het aantal daklozen zelfs verdrievoudigd.
Benauwd in huisWoningcorporatie Ymere moet onderzoeken hoe oververhitting tegen te gaan in zogenaamde ‘hittewoningen’. De huurders in deze woning, bijgestaan door stichting Woon, stapten naar de rechter vanwege de onhoudbare temperaturen binnen.
Woning duurIn een zespuntenplan om misstanden in de commerciële huursector aan te pakken pleit de Woonbond voor het beboeten van verhuurders die een te hoge huurprijs rekenen. Daarvoor moet het vragen van een te hoge huur als economisch delict worden behandeld. Dat maakt het mogelijk te hoge huurprijzen te straffen met een boete.Logo WoonbondHuurders uit Zoetermeer kregen gezondheidsklachten nadat hun woningen opgeknapt waren. De huizen werden heel goed geïsoleerd, maar de ventilatie werkte onvoldoende.

 

 

logo aedesSchaf de verhuurderheffing af, en woningcorporaties kunnen weer meer woningen bouwen en verduurzamen. Dat schrijft Johan Conijn, emeritus hoogleraar Woningmarkt aan de UvA en directeur van Finance Ideas, in de Volkskrant.expert: Randy Martens Belangenbehartiger

VakantiehuisjesVan een huurder die permanent in een recreatiewoning woont, werd de huurtoeslag onterecht stopgezet. De Raad van State heeft dit besluit van de Belastingdienst in een hoger beroep teruggedraaid.

 

Ollongren tekent woondealDe eerste helft van 2019 heeft minister Ollongren van Wonen ‘woondeals’ gesloten met vijf grote stedelijke regio’s: Groningen, Eindhoven, Zuidelijke Randstad, Utrecht en Amsterdam. Het belangrijkste doel is intensievere samenwerking om de woningbouwproductie te versnellen.


Minister Ollongren tekent Woondeal

Rechter uitspraakDe uitspraak in het hoger beroep dat de Belastingdienst aanspande over de inkomensafhankelijke huurverhoging of Gluurverhoging, is opnieuw uitgesteld.
De uitspraak wordt nu verwacht op 23 september verwacht.

slide onderhoudHuurders uit Assen van woningcorporatie Actium schrokken enorm toen ze na renovatie weer terugkeerden naar hun woning.woningtekortIn de gemeente Den Haag staan steeds meer gezinnen op straat, blijkt uit recente cijfers.

 

woonkloof img webHet kabinet kwam met een wetsvoorstel om de toegang tot de sociale huur én de inkomensafhankelijke huurverhoging voor middeninkomens in de sociale huursector te veranderen.

woonkloof img webHuurders spreken zich in groten getale uit tegen het verlagen van de inkomensgrenzen voor sociale huur, zodat middeninkomens hier niet terecht kunnen, en het vragen van hogere inkomensafhankelijke huurverhogingen. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken is nu namelijk openbaar ter consultatie.

 

woning in aanbouwDe 27 woningcorporaties die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband De Vernieuwde Stad zijn niet in staat hun woningvoorraad uit te breiden, ondanks de verhoging van hun investeringen van 2,9 naar 4 miljard. De verhuurderheffing en de sterk gestegen bouwkosten zijn de grote boosdoeners.

  

logo aedesHet kabinet zegt er alles aan te doen om de nieuwbouw te stimuleren. Maar tegelijkertijd handhaaft ze zelf de grootste belemmering bij woningcorporaties, samen de grootste woningbouwer van het land. De belastingen die corporaties jaarlijks betalen nemen nog steeds toe. Aedes doet onderzoek naar de stijgende belastingdruk en komt snel na de zomer met door externen getoetste cijfers.
expert: Richard Bos
Senior Lobbyist / Public Affairs bij Aedes

woningvindenIn Eindhoven zijn maar liefst twintig woningzoekenden opgelicht. Zij betaalden 1500,- euro om een woning te bemachtigen, terwijl de woning helemaal niet te huur was en de vrouw in kwestie niet de verhuurder was.


verkoophuurwoningDe 10.000 woningen die Vestia afgelopen mei te koop heeft gezet, moeten door andere woningcorporaties worden overgenomen. Dat zegt Hamit Karakus die door BZK-minister Ollongren was gevraagd hier een advies over uit te brengen.

 

Vestia nog steeds in financiële problemen

PurmerendMeer dan de helft van de huurders in Purmerend heeft een negatief beeld van stadsverwarming. De huurdersvereniging InterWhere hield een enquête onder huurders van Intermaris die al op stadsverwarming zijn aangesloten. Andere leden zijn dat nog niet maar vrezen dat het zal gaan gebeuren bij de overgang naar aardgasvrij.


Huis kostbaar kleinoodHet aantal huurwoningen in bezit van particulieren is de laatste jaren snel gegroeid. In 2018 bezaten 280.000 personen ruim 475.000 woningen voor de verhuur, oftewel 6% van de totale woningvoorraad.

 

woonkloof img webDe Woonbond waarschuwt dat, door een huidig wetsvoorstel waarin de inkomensgrens voor toegang tot een sociale huurwoning wordt verlaagd, nog meer middeninkomens tussen wal en schip gaan vallen op de woningmarkt. ‘Kopen of huren in de vrije sector is vaak te duur, en de sociale huur wordt voor middeninkomens op slot gegooid. Ze vallen in een Woonkloof,' stelt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. Het wetsvoorstel is nu openbaar ter consultatie. De Woonbond roept huurders en                                                                    huurdersorganisaties op te reageren op het wetsvoorstel.

logo HBO 2

Huurders Informatie Jaargang 14, nr. 1 juli 2019 komt naar u toe.

energielabelsHuurders die de komende jaren hun gasrekening zien stijgen, terwijl hun huisbaas weigert de woning te verduurzamen, mogen hier niet de dupe van worden, vindt de Tweede Kamer. 

Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is.

hurenbetaalbaarZo’n driekwart van de huurders die naar de Huurcommissie stappen vanwege een te hoge afrekening van de servicekosten, krijgt gelijk.

 

 

rechterDe uitspraak in het hoger beroep dat de Belastingdienst aanspande over de inkomensafhankelijke huurverhoging of Gluurverhoging, is opnieuw uitgesteld.warmteleveringHuurders die hun warmte krijgen geleverd door hun verhuurder vallen per 1 juli 2019 niet meer onder de Warmtewet. Dat geldt ook voor huurders die in een gemengd complex (VvE met huurders en kopers) wonen met een collectieve installatie.

 

eurohuisjes 2Vandaag presenteert het Kabinet haar plannen in kader van het Klimaatakkoord. Het verduurzamen van huurwoningen is één van de doelen in het concept-Klimaatakkoord.

 

 

eurohuisjesDe Woonbond is tegen de huidige invulling van de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen voor middeninkomens in de sociale huursector. Door deze plannen worden eenpersoonshuishoudens met een middeninkomen uit de sociale huursector geweerd en kunnen middeninkomens in de sociale sector forse huurverhogingen krijgen tot wel 100 euro in de maand. De door het kabinet gekozen inkomensgrenzen voor zowel de toegang tot de sociale huursector, als de grenzen waarvan af een inkomensafhankelijke huurverhoging kan volgen, zijn te laag.

 

debat de zwijgerGisteren vond in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam een drukbezocht debat plaats over de toekomst van de commerciële huursector. Door de snel gestegen huren is de betaalbaarheid een nijpend probleem geworden in de vrije sector. Huurmatiging lijkt bespreekbaar bij de commerciële verhuurders.


Woonbond/Jan Reinier van der Vliet

leefbaarheidDe Woonbond pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor ruimere mogelijkheden voor corporaties om leefbaarheid in wijken met veel corporatiewoningen te verbeteren. 

eurohuisjesDe gemeenteraad Den Haag heeft in meerderheid ingestemd met plannen waarmee middeninkomens in de vrije sector een boete kunnen krijgen omdat ze ‘te goedkoop wonen.’ De oppositie was tegen de plannen.logo HBO 2

Aedes, het overkoepelende orgaan van woningcorporaties, publiceert jaarlijks de cijfers van vrijwel alle woningcorporaties in Nederland. Voor de belangstellende huurders, of andere bezoekers van onze website, publiceren wij hier deze publicatie voor dit jaar.

boze huisbaasVerhuurders die zich schuldig maken aan intimidatie en bedreiging moeten worden aangepakt. De Woonbond pleit voor een landelijk vergunningstelsel voor verhuurders, waarmee verhuurders die over de schreef blijven gaan, hun vergunning kunnen verliezen.


Boze huisbaas en verbaasde huurder. Vooral in de commerciële huursector zijn er veel klachten over bedreiging en intimidatie.

handboek hoplusVandaag (23 mei 2019) verschijnt het Handboek Huurdersorganisatie-Plus, de nieuwe Woonbondgids voor huurdersorganisaties die zich willen versterken en vernieuwen.
logo HBO 2
De Nederlandse Woonbond is een landelijke organisatie van huurdersorganisaties. Ook zijn er individuele huurders lid van de Woonbond. Onze huurdersorganisatie HBO De Peel te Deurne is al meer dan 20 jaar lid van de Woonbond.

Wij bezoeken de Provinciale Vergaderingen van de Woonbond, die voor ons in Eindhoven plaatsvinden, we nemen regelmatig deel aan cursussen en symposia die door de Woonbond en door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum worden georganiseerd. Onze voorzitter Conny Raasveldt is lid van de Ledenraad van de Woonbond, het hoogste bestuursorgaan van de bond.

Binnen de Woonbond is het opgevallen dat onze organisatie, die van HBO De Peel, zeer actief bezig is op diverse terreinen. De Woonbond bleek bezig te zijn met het samenstellen van een nieuw Handboek voor huurdersorganisaties onder de titel “Handboek Huurdersorganisatie-Plus” voorzien van de subtitel “Bouwstenen voor vernieuwing en versterking van huurdersorganisaties”.

In het kader van het maken van dit nieuwe handboek zijn wij, Conny Raasveldt en Ton van de Weerd respectievelijk voorzitter en secretaris van HBO De Peel, geïnterviewd door de heer Kees de Jong, eindredacteur van het hiervoor aangeduide handboek. De heer de Jong gaf aan uit dit interview inspiratie te hebben opgedaan voor het publiceren van onze werkwijze in het nieuwe handboek, waartoe wij hem toestemming hebben verleend.

Hier is de externe link naar pagina 25 van het Handboek Huurdersorganisatie-Plus

De informatie over de werkwijze van ons bestuur die op deze pagina is opgenomen geeft een beknopt en redelijk inzicht in de wijze waarop ons bestuur functioneert. Onze bestuursleden zijn er trots op dat onze werkwijze in het nieuwe Handboek als voorbeeld wordt neergezet.

Het bestuur van HBO De Peel


DafJ6QNW0AE5QT4Heeft u een huurverhogingsvoorstel ontvangen die per 1 juli in gaat? Dan heeft u nog twee weken de tijd om bezwaar te maken. Dit bezwaar moet namelijk voordat de huurverhoging ingaat ontvangen zijn door de verhuurder.

 


schimmel in woningMeer dan een kwart van alle huurders (28%) heeft last van vocht en schimmel in hun woning, blijkt uit het onderzoek WoON2018. Een nieuwe aanpak moet deze problemen voorkomen en verhelpen.GettyImages 984846242Huurders die begeleid of beschermd wonen en ten onrechte geen huurtoeslag kregen, komen daar alsnog voor in aanmerking. Dat schreef minister Ollongren (BZK) deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

in aanbouw 2Het woningtekort is opgelopen tot 3,8 procent van de woningvoorraad, oftewel 294.000 woningen. Maar minister Ollongren van Wonen verwacht dat dit tekort kan worden teruggebracht tot 200.000 woningen in 2030. Dit staat in het rapport Staat van de Volkshuisvesting 2019, dat gisteren verscheen.De Staat van de Volkshuisvesting (externe link) is een van de twee rapporten die het ministerie van BZK jaarlijks publiceert over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Het andere is de Staat van de Woningmarkt, dat in het najaar verschijnt.

66.000 nieuwe woningen
Volgens de Staat van de Volkshuisvesting is het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2018 gelijk gebleven ten opzichte van 2017: 70.000. Er werden 66.000 nieuwe woningen opgeleverd. Inclusief het aantal ‘transformaties’, bijvoorbeeld van lege kantoorgebouwen, werd de woningvoorraad met bijna 74.000 uitgebreid.

Minder corporatiewoningen
Sinds 2012 is het aandeel corporatiewoningen in de gereguleerde sector afgenomen van 29,6% naar 25,7%. Het aandeel vrije sector huurwoningen steeg relatief sterk van 4,7% naar 7,3%. Gereguleerde corporatiewoningen worden steeds vaker bewoond door alleenstaanden. Inmiddels zo’n 59%.

Scheefheid neemt af
Zowel de goedkope als de dure scheefheid nam af. In 2018 woonde nog 17,7% van de corporatiehuurders ‘goedkoop scheef’, tegenover 20,4% in 2015. Het aandeel ‘dure’ scheefhuurders liep ook terug van 17,9% naar 11,5%. De corporatiesector wordt dus hoe langer hoe meer het domein van de lage inkomens.

Minder corporatiehuurders werken
Woningcorporaties huisvesten steeds minder mensen die hun inkomen uit arbeid krijgen: 39%, tegenover 63% bij particuliere verhuurders. Ruim een kwart van de corporatiehuurders heeft een uitkering en nog eens ruim een derde AOW en/of pensioen.

Huren stijgen minder
De huren in de corporatiesector zijn sinds 2015 minder sterk gestegen dan in de periode daarvoor. In 2018 stegen de huren gemiddeld met de inflatie. Corporaties vragen nog maar bij 9% van hun huurders de maximale huurverhoging. In 2013 was dat nog bij 77%.

Vocht en schimmel
Ruim een kwart (28%) van de bewoners in de gereguleerde huursector (corporaties en particuliere verhuurders) geeft aan last te hebben van vocht en schimmel in hun huis. Bij koopwoningen is dat aanzienlijk minder: 12%.

Leefbaarheid onder druk
De leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen staat onder druk, mede door de toegenomen instroom van kwetsbare bewoners, zoals ex-cliënten van GGZ-instellingen. De Staat van de Volkshuisvesting baseert zich hierbij op een rapport van onderzoeksbureau RIGO.

Verdiencapaciteit corporatiesector
De verdiencapaciteit van de corporatiesector staat ook onder druk, mede door de toegenomen onderhoudskosten en de verhuurderheffing. Dit geldt vooral voor de zuidelijke Randstad (Den Haag/Rotterdam) en west en midden Brabant.

(De Woonbond 29 mei 2019)

geboeidemanOud-topman Erik Staal van woningcorporatie Vestia betaalt 2,4 miljoen euro terug aan een stichting voor sociale woningbouw in Zuid Afrika. Het gaat om geld dat Staal als enig bestuurder van deze stichting in eigen zak had gestoken.

 

huurverlaging berekenen2De Huurcommissie ontving vorig jaar ruim 10.000 verzoeken om een uitspraak te doen in een geschil tussen verhuurder en huurder. Dat zijn er veel meer dan in 2017, blijkt uit het jaarverslag van de Huurcommissie. De meeste klachten spelen in de particuliere huursector.

 

slide onderhoudMinder mensen zijn tevreden over de onderhoudsstaat van hun woning, blijkt uit de cijfers van het WOON-onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en uit de monitor brede welvaart van het CBS.

 

logo HBO 2

 

De Administrator zat even in de lappenmand

maatschappelijke opvangVanuit de maatschappelijke opvang doorstromen naar een huurwoning. Dat valt in de praktijk niet mee. De ombudsman schreef een rapport over de problemen waar cliënten van de vrouwenopvang tegenaan lopen.

 

tegel energiealarmDe kwaliteit van veel huurwoningen laat te wensen over. Huurders hebben last van kou, tocht en schimmel. Ondanks dat zij zelf veel doen om te besparen (en daardoor vaak in onprettige en ongezonde omstandigheden leven) hebben zij hoge energierekeningen. Dat blijkt uit een analyse van ruim 1300 meldingen op het Meldpunt Energiealarm.

slide onderhoudIn 2019 deed de Huurcommissie tot nu toe uitspraak in 453 zaken waarbij een huurder huurverlaging wilde afdwingen bij de verhuurder, wegens gebreken aan de huurwoning. Daarmee dwongen zij een gemiddelde - tijdelijke - huurverlaging van 220 euro af. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio.

 

 

huurteam utrechtOndanks een stevige inzet op het uitbreiden van de capaciteit van de Huurcommissie, worden de achterstanden pas in 2021 ingelopen. Dat laat BZK-minister Ollongren weten in haar antwoord op kamervragen over de Huurcommissie.


Bob Soepoesepa van het Huurteam Utrecht staat huurders bij in geschillen met hun huisbaas. © Bas de Meijer

geveltuinHet weer verandert, met als gevolg steeds vaker overlast door zware regenval. En lange, droge periodes met hoge temperaturen. Huurders hebben daardoor vaker wateroverlast in huis, op straat of in de tuin. Of een extra hoog energieverbruik, omdat er een airco nodig is voor verkoeling.


Kleurrijke geveltuin


groep seniorenBewoners en sociale ondernemers die een goed plan hebben om kleinschalige woonprojecten voor ouderen te realiseren kunnen dit jaar financiële hulp krijgen van de overheid. 

burenlawaaiErvaart u regelmatig overlast van uw buren, maar weet u niet wat u daar aan kunt doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten een website met adviezen.

 

Burenlawaai is één van de vormen van overlast die bewoners tot wanhoop kan drijven.

tegel hvhchck17Veel huurders ontvangen voor 1 mei een voorstel voor de huurverhoging per 1 juli. Met de online check van de Woonbond kunt u nagaan of dit voorstel aan alle wettelijke eisen voldoet. Als dat niet zo is kunt u met succes bezwaar maken.Woning duurDe huurprijzen voor nieuw verhuurde woningen in de vrije sector zijn opnieuw gestegen in het eerste kwartaal van 2019.ongelukkig tussen verhuisdozenSinds 2016 kunnen particuliere aanbieders ongelimiteerd tijdelijke huurcontracten inzetten. Voor woningcorporaties gelden er nog enkele restricties.

 

 logo HBO 2 

De huurmaatregelen per 1 juli 2019 voor de huurders van Bergopwaarts

woningvindenHet aantal meldingen over oplichting van mensen die een huurwoning zoeken neemt toe.

 

 

Speuren naar een woning

bezwaarschriftopsturenBij veel huurders valt een dezer dagen weer de jaarlijkse huurverhoging op de mat. Voor huurders van een sociale (gereguleerde) huurwoning moet de huurverhoging aan veel wettelijke regels voldoen. Voldoet je huurverhogingsvoorstel niet aan de regels? Dan kun je succesvol bezwaar maken.

 

logo hboDe laatste maanden is het klimaat en de maatregelen die zouden moeten worden genomen om in 2050 geheel energieneutraal en gasloos te zijn het nieuws van de dag.

 

 

puntentellingDe Woonbond komt met een uitgebreide brochure over de jaarlijkse huurverhoging en het puntenstelsel. Voor grip op deze (ingewikkelde) materie voor sociale én vrije sector huurders.

 

rechterGisteren diende het hoger beroep van een huurster versus de Belastingdienst. Over een schadevergoeding voor de inkomensafhankelijke huurverhoging of Gluurverhoging. De huurster wordt gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond.

 

logo woonbondHuurders zijn een groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen dan kopers. En dat gat is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, blijkt uit vandaag verschenen CBS-cijfers.

afvalstoffenheffing 2Huurders zijn in 2019 weer meer kwijt aan lokale lasten dan in 2018. Gemiddeld 10 euro meer voor gemeentelijke heffingen en 6 euro meer voor het waterschap. Maar per gemeente zijn er grote verschillen.Een van de gemeentelijke belastingen is de afvalstoffenheffing

logo RGC

 

Gezocht:

voorzitter en leden Regionale Geschillencommissie

logo hboHet voorjaar van een nieuw jaar kenmerkt zich voor iedere huurdersorganisatie en de huurders door het nieuws over de jaarlijkse huurmaatregelen van 1 juli van elk jaar. Het lijkt ons goed om de informatie daarover voor u, de huurders van Bergopwaarts, goed bereikbaar te maken.

 

WoonbondDe belangstelling voor de check waarmee huurders kunnen zien of ze in aanmerking komen voor huurverlaging of huurbevriezing is overweldigend groot. 

huurbevriezing huurverlagingZo’n 300.000 hurende huishoudens komen in aanmerking voor huurverlaging of bevriezing. Het gaat om huurders van een sociale corporatiewoning met een laag inkomen en hoge huurprijs.wachtenopeenwoningEr is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Dat betekent dat er de komende jaren veel sociale huurwoningen bij moeten worden gebouwd. Maar de lange wachttijden zorgen er ook voor dat er met kritische blik gekeken wordt naar hoe we sociale huurwoningen verdelen.boze huisbaasDe commerciële huursector is gegroeid als kool. Inmiddels telt deze sector zo’n miljoen woningen. Dat zijn zowel gereguleerde ‘sociale’ huurwoningen als woningen in de vrije sector.

 


Boze huisbaas en verbaasde huurder.

lege portemonneeMensen zijn gemiddeld meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten, becijferde het NIBUD.spaarvarkenVoor veel huurders zijn de kosten van lokale heffingen een probleem. Met een zeer laag inkomen kun je kwijtschelding krijgen. Dan hoef je de heffingen niet te betalen. Maar dat kan alleen als je nauwelijks spaargeld hebt.Klimaatmars1Zelfs als alles meezit, gaan we de doelstelling om in 2030 1,5 miljoen woningen van het gas gehaald te hebben niet halen, blijkt uit de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).Massale opkomst op de Dam Klimaatmarscoalitie / Arie Kievit

Klimaatmars1Een overweldigend grote stoet van scholieren, studenten, docenten, vuilnismannen, verzorgenden, gezinnen, grootouders, kleine ondernemers, boeren, huurders, huiseigenaren, maar ook wetenschappers, surfers en natuurliefhebbers deed gisteren mee aan de Klimaatmars in Amsterdam. Naar schatting tegen de 40.000 mensen hebben de regen en kou getrotseerd en liepen mee voor een eerlijk én effectief klimaatbeleid, dat heeft de politie bevestigd.
Massale opkomst op de Dam Klimaatmarscoalitie / Arie Kievit

lege portemonneeEten kopen óf de kachel laten branden. Je medische kosten betalen of toch de huur. Steeds meer huurders met een laag inkomen voelen zich gedwongen om dit soort keuzes te maken. De doorsnee schuld van huurders die toeslag krijgen: € 2300.privacyEind vorig jaar had het TV-programma BNNVARA Kassa aandacht voor woningverdeelwebsites waar woningzoekenden verplicht werden jaar in jaar uit inkomensgegevens te delen, om te kunnen reageren op huurwoningen.

 

 Privacy onder vergrootglas

logo hboOnder de titel "Corporatie in Perspectief" publiceert de koepel van woningcorporaties Aedes jaarlijks de benchmark van de aangesloten en deelnemende corporaties in Nederland.

 

Geld door het afvoerputjeDe Tweede Kamer debatteert vandaag over de woningnood, naar aanleiding van de jaarlijkse rapportage ‘De staat van de Woningmarkt’. De Woonbond roept in een BRIEF AAN DE KAMER op om de investeringskracht voor sociale verhuurders te vergroten.


Geld door het afvoerputje

downloadWonen en werken in een huis met asbest en het verwijderen van asbestdaken leveren veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Niet alleen zijn de risico’s veelal verwaarloosbaar, ook beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid, toont aan dat het huidige asbestbeleid niet realistisch is. Woningcorporaties pleiten daarom voor een risicogestuurde benadering op basis van feiten. Dit onderzoek helpt staatssecretaris Van Ark bij het maken van realistisch asbestbeleid.
Expert: Rogier Goes Beleidsadviseur Veilig en Gezond Wonen bij Aedes

Woningisolatie 0Nieuwe soepelere bouwnormen voor isolatie die het kabinet voorstelt zijn niet gunstig voor huurders. Die leiden tot minder energiezuinige woningen en hogere rekeningen, vreest de Woonbond. Regels over isoleren zouden juist scherper moeten worden.

 

 Bouwvakker isoleert muur

woningmarkt op slotDe Woonbond ontving in een week tijd vele tientallen meldingen van eenpersoonshuishoudens die vrezen geen sociale huurwoning meer te kunnen bemachtigen omdat minister Ollongren de inkomensgrens waarmee er recht is op een sociale huurwoning voor deze groep wil verlagen.

 

downloadHet geld dat woningcorporaties betalen aan de verhuurderheffing kunnen ze gebruiken om hun huurwoningen te verduurzamen. Dan verminderen ze CO2-uitstoot en helpen ze tegelijkertijd huurders aan een lagere energierekening. Dat aanbod doen Urgenda en ruim 150 corporatiebestuurders aan het kabinet-Rutte.

 

KlimaatmarsHuurders die tijdens de Eerlijke Klimaatmars samen het huurdersgeluid willen laten horen voor eerlijk en effectief Klimaatbeleid, kunnen zich aansluiten bij de Woonbond. Op zondag 10 maart wordt de Eerlijke Klimaatmars gehouden, vanaf de Dam in Amsterdam.

 

logo hboZoals u ongetwijfeld weet hebben wij, het bestuur van HBO De Peel, een enorme hekel aan de zogenaamde "Verhuurderheffing". Niet alleen aan het bedrag wat daarmee gemoeid is, maar ook aan het feit dat men dit nog steeds "Verhuurderheffing" durft te noemen.

inkomensgrens 1Het kabinet wil de inkomensgrens voor sociale huurwoningen laten afhangen van de samenstelling van huishoudens, zodat ook lage middeninkomens zo’n woning kunnen krijgen.

 

elferen huur huis 1920Bij woningcorporaties wordt de gemiddelde huurprijsstijging beperkt tot de inflatie en wordt de toewijzingsgrens van de sociale huur afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Het rijk ondersteunt verder de invoering van een systeem waarbij lagere energielasten de kosten van verduurzaming in de huurprijs meer dan compenseren.

 

WoonbondPersbericht:
Woonbond en Aedes: Landelijke regels blijven oplossingen woningmarkten in de weg staan

wachtenopeenwoningMinister Ollongren wil de inkomensgrens waarmee huishoudens recht hebben op een sociale huurwoning veranderen.

energierekeningDe gasprijzen stijgen als gevolg van een verschuiving van de energiebelasting. Huurders met een hoge gasquote, het percentage van het inkomen dat aan gas wordt uitgegeven, zijn daar het meest de dupe van. Het gaat voornamelijk om huishoudens met kinderen, huishoudens in de bijstand en huishoudens in eengezinswoningen en huishoudens met een laag inkomen die recht hebben op huurtoeslag. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Gasprijzen in de huursector’ dat vandaag is gepubliceerd.

kelderenDe overheid gaf in 2017 veel minder uit aan huisvesting en gemeenschapsvoorzieningen dan in 2010.

 

 

actie huurdersbelasting woonbondActieve huurders uit Utrecht zijn een petitie gestart tegen de oplopende belastingdruk bij woningcorporaties.

ouderemanbijraamMensen met een beperking, een chronische ziekte of psychische aandoening zijn minder tevreden over hun woning dan mensen zonder een beperking. Dat blijkt uit de meldactie Wonen naar wens? van Ieder(in), Mind en de Patiëntenfederatie Nederland.

woningtekortHet tekort aan woningen is nog veel groter dan al werd gedacht, blijkt uit recent onderzoek van ABF research en Capital Value.

rechterOp 8 april dient het hoger beroep van de Belastingdienst tegen een huurder over het betalen van schadevergoeding in verband met extra huurverhogingen. De Belastingdienst verstrekte inkomensgegevens van huurders aan verhuurders, terwijl dit van 2013 tot en met april 2016 helemaal niet mocht.

wachtenIn 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).meetingseniorenBewonersgroepen en sociale ondernemers die woonzorgprojecten voor senioren willen realiseren krijgen de financiering ervan vaak maar moeilijk rond. Een nieuwe stimuleringsregeling van de overheid moet ervoor gaan zorgen dat vernieuwende initiatieven toch van de grond kunnen komen.

Kaderdag 1Afgelopen weekend gingen de leden van de Verenigingsraad van de Woonbond met elkaar én diverse maatschappelijke organisaties in gesprek over oplossingen voor problemen op de woningmarkt.

 


Groepsgesprekken over volkshuisvesting op de Kaderdag.

klimaatdemonstratieDe Woonbond organiseert samen met andere organisaties de Eerlijke Klimaatmars. Op 10 maart om 13:00 uur lopen we vanaf de Dam voor eerlijke en effectieve klimaatmaatregelen. Waarom doen we als huurdersorganisaties mee aan deze klimaatdemonstratie?

 

isolatie 1Huurders werken graag mee aan verduurzaming van hun woning, maar ze willen er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit onderzoek onder 10.000 huurders dat het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH) uitvoerde.

postlezenHuurders ontvangen binnenkort een nieuwe 'WOZ-beschikking' van de gemeente. Huurt u een sociale huurwoning? Bekijk de post dan goed. De 'maximaal toegestane huurprijs' van uw woning hangt mede af van de WOZ-waarde die wordt vermeld.

GettyImages 938682708Huurders die een nieuw huurcontract hebben afgesloten, kunnen in het eerste half jaar van hun huurcontract laten controleren of de huurprijs niet te hoog is. Met de procedure ‘Toets Aanvangshuur’ bij de Huurcommissie.

logo hboDe overgang van het ene naar het andere jaar brengt ieder jaar een aantal verplichtingen met zich mee. Dit is vanzelfsprekend ook het geval met de overgang van 2018 naar 2019 voor een organisatie zoals wij zijn, HBO De Peel.

 

rechtsbijstandVandaag (23 januari) debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen met de gefinancierde rechtsbijstand. De Woonbond steunt de sociale advocaten in hun protest tegen bezuinigingen op hulp bij het voeren van rechtszaken, maar vindt het wél een goed idee om extra in te zetten op hulp die rechtszaken kan voorkomen.

betaalbaar hurenDe Woonbond en corporatiekoepel Aedes roepen minister Ollongren in een gezamenlijke brief op de afspraken in het Sociaal Huurakkoord snel om te zetten in beleid. De afgesproken maatregelen om de betaalbaarheid voor huurders te verbeteren zijn hard nodig.

biedenHet Eindhovens Dagblad had afgelopen week aandacht voor een vastgoedbeheerder in Eindhoven die woningzoekenden vroeg een bedrag te ‘bieden’ voor het verkrijgen van een woning.logo hboBergopwaarts zet zichzelf in het zonnetje voor wat zij heeft gepresteerd in het jaar 2018. De resultaten mogen er zijn zo wordt aangegeven.

plvPersoonlijk lid van de Woonbond en goede ideeën over huurbeleid? Is er geen lokale huurdersorganisatie die uw belangen behartigt? In maart start de Woonbond met vergaderingen speciaal voor huurders en woningzoekenden die persoonlijk lid zijn.

energielabelsDe Woonbond organiseert samen met Milieudefensie, FNV, de Goede Zaak en Greenpeace op 10 maart een ‘Eerlijke Klimaatmars’ . Een demonstratie voor een effectief en eerlijk klimaatbeleid.Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is.
“Wij gaan gezamenlijk de straat op voor het klimaat.

2048px Woonwagen in het Hoogeland openluchtmuseum te WarffumDe kantonrechter in Gouda heeft bepaald dat vijf woonwagenbewoners in Waddinxveen in hun woonwagen mogen blijven wonen. Hun verhuurder wilde dat zij zouden verhuizen naar speciaal voor hen ontworpen huizen.

 

Woonwagen in het Hoogeland openluchtmuseum te Warffum

wachtlijstWoningzoekenden betalen jaar op jaar een bedrag om ingeschreven te staan voor een sociale huurwoning in een bepaalde regio. Door het tekort aan sociale huurwoningen kan dat bedrag behoorlijk oplopen.

groepouderenOuderen die in een woongroep wonen waarderen vooral de onderlinge hulp, het sociaal contact en de gezelligheid. Maar veel woongroepen in sociale huursector ervaren de inkomensgrenzen bij de toewijzing als knelpunt. Dit blijkt uit een enquête van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO).

 

afvalstoffenheffingDe gemeentelijke heffingen stijgen dit jaar sterker dan in voorgaande jaren. Dat komt omdat het Rijk de belasting die afvalverwerkers moeten betalen meer dan verdubbeld heeft.

logo hboHet Jaarverslag 2018 van HBO De Peel is gepubliceerd. Een aantal van de personen, instanties en collega besturen waar wij een relatie mee onderhouden, ontvingen het verslag een week geleden.

 

 

gesprekverhuiscoachSteeds meer woningcorporaties in de regio Haarlem sluiten zich aan bij de verhuisregeling ‘Ouder wonen en prettig wonen’. Die is bedoeld om senioren in een grote corporatiewoning met een trap, te laten verhuizen naar een kleinere gelijkvloerse woning.

2018 2019Het afgelopen jaar hebben we weer veel huurders en woningzoekenden weten te bereiken en kunnen helpen. Ook hebben we vaak wat kunnen verbeteren voor hurend Nederland. In dit artikel zetten we wat cijfers en hoogtepunten op een rijtje.

koken op inductieKies voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Dat adviseert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

GettyImages 597267726Woonbondleden zijn maar matig te spreken over het onderhoud van hun woning. Gemiddeld geven ze de onderhoudsinspanningen van hun verhuurder een 6,2. Leden in de commerciële sector komen zelfs niet verder dan een 5,5.

GettyImages 948327168 1Kun je als huurder ‘overgeslagen’ worden bij het plaatsen van zonnepanelen door de verhuurder, omdat de verhuurder de woning op termijn willen verkopen?

logo hboOns beleidsplan voor het komende jaar 2019 is gepubliceerd

 

huurverhogingDe Verenigingsraad van de Woonbond stemt in met het Sociaal Huurakkoord. In dat akkoord spreken corporaties en de Woonbond af dat de huurprijzen bij corporaties gemiddeld maximaal met inflatie kunnen stijgen.

 

 

logo hboBergopwaarts behaalde mooie cijfers voor het jaar 2018 in de Aedes benchmark.

 

watkosthurenin2019Het komende jaar verandert er weer veel voor huurders en woningzoekenden. Dit artikel publiceerden wij al eerder op onze website. Wij herhalen het hier omdat dit wellicht een moment is om dit nog even na te lezen.

 

WoonbondDe Woonbond en Aedes hebben op bestuursniveau een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuw Sociaal Akkoord. Het akkoord beoogt een gematigde huurontwikkeling, waardoor huurders de komende jaren zekerheid hebben over de betaalbaarheid van hun woning.


Persbericht

hurenbetaalbaar 1Het bestuur van de Woonbond en dat van corporatiekoepel Aedes zijn het eens geworden over een Sociaal Huurakkoord. De huurprijzen voor sociale huurders bij corporaties zullen daardoor de komende jaren minder hard stijgen, en lagere inkomens kunnen huurbevriezing of huurverlaging krijgen.

TehogestookkostenDe energierekening stijgt volgend jaar voor veel huishoudens met ruim 300 euro. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel energietarief en krijgt met deze forse verhoging te maken.

 

Hoge stookkosten

energie woonlastenDe Woonbond steunt geen klimaatakkoord als het kabinet niet bereid is het mes te zetten in de verhuurderheffing, de belasting die verhuurders betalen over hun sociale woningen.GettyImages 938155274 0Huurders hebben bovengemiddeld veel moeite om rond te komen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het NIBUD.

mensenrechtenmens2018Er moet een eind komen aan huisuitzettingen door schuldenproblematiek. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis gisteren bij de uitreiking van de eerste ‘mensenrechtenmens award’. 

 

Mensenrechtenmens 2018 Edo Paardekoper Overman College voor de Rechten van de Mens

eurohuisjes 1Corporaties zijn van plan om veel van hun geliberaliseerde of te liberaliseren woningen te verkopen. Dit blijkt uit onderzoek van Platform 31 onder 56 woningcorporaties.

GettyImages 900472688Ongeveer 55 duizend mensen wonen permanent op een vakantiepark. Dat schrijft minister Ollongren na een onderzoek naar permanente bewoning op Veluwse parken.

GettyImages 683162692Overstappen naar een andere energieleverancier kan goed zijn voor de portemonnee. Maar ook voor het milieu als je daarbij kiest voor een groene(re) leverancier.


 

Windenergie

logo hboDe december editie van Huurders Informatie is gereed. U kunt ons blad vanaf 6 december 2018 tegemoet zien.

 

 

gluren 1Verschillende woningnetregio’s en corporaties houden zich niet aan Europese Privacy wetgeving die dit jaar is in gegaan. Ze vragen inkomensverklaringen van woningzoekenden ver voordat ze een woning toegewezen krijgen.klanttevredenheid 1Het oordeel van huurders over de dienstverlening van hun woningcorporatie is voor het eerst in vijf jaar gestagneerd. Het oordeel van huurders over de kwaliteit van hun woning daalde zelfs licht, van 7 naar 6,9. Dit blijkt uit de Aedes benchmark 2018. 

 

klanttevredenheid

zelfstandigewoningSlechts een derde van de huurders die binnen de sociale sector wil verhuizen slaagt daar daadwerkelijk in. Dat blijkt uit een overheidsrapport over ontwikkelingen op de woningmarkt.

unnamedAls de Nederlandse regering een hogere inkomensgrens voor sociale huur wil vaststellen dan kan dat gewoon. Want Nederland heeft die inkomensgrens zelf bedacht. Dat blijkt uit de uitspraak in een rechtszaak die vier woningcorporaties hadden aangespannen tegen de Europese Commissie.

telefoongesprek 1De Huurcommissie krijgt meer klachten binnen dan ze aan kunnen en haalt daarom de wettelijke termijn van vier maanden voor het doen van een uitspraak in een procedure niet. Dat blijkt uit berichtgeving van actualiteitenprogramma EenVandaag.

woningentehuurHuurders zijn veel meer van hun netto inkomen kwijt aan wonen dan huiseigenaren, en zijn minder tevreden over hun woning.

 

woningentehuurMinister Ollongren wil het voor gemeenten met een krappe woningmarkt mogelijk maken tijdelijk grenzen te stellen aan de woekerprijzen in de vrije sector.

­