bg header new

verhuisdozen 1Ouderen dachten in 2015 vaker over een verhuizing na dan in voorgaande jaren. Het aandeel 65-plus huishoudens dat aangaf eventueel te willen verhuizen steeg van 6 procent in 2009 naar 16 procent in 2015.

 

 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gezondheid
Gezondheid is de voornaamste reden voor 65-plussers om te willen verhuizen. Ouderen willen dan naar een woning die beter past, omdat de woning bijvoorbeeld gelijkvloers is of beter geschikt is om zorg in te ontvangen.

Hoge huur en zorgkosten een drempel
In ons Meldpunt Huuralarm geven veel ouderen aan wel te willen verhuizen, maar voor hen is het vaak moeilijk een betaalbare huurwoning te vinden. De woningen die beschikbaar komen zijn vaak veel duurder dan hun huidige woning, en het gaat om een groep die ook toenemende zorgkosten verwacht te maken.

(De Woonbond 8 augustus 2018)

Naschrift HBO De Peel
Wij zien inderdaad dat oudere huurders blijven zitten in hun woning, omdat zij opzien tegen de hogere kosten die een verhuizing met zich mee brengt. Dit terwijl zij gebaat zouden zijn met een wat kleinere, het liefst gelijkvloerse woning. Het is in veel gevallen vaak zo dat er een hogere huur moet worden betaald voor een andere woning, maar vergeet niet dat een verhuizing zelf ook veel geld kost. Een bijkomend aspect is dat er nog steeds erg veel belangstelling blijkt te zijn voor grotere eengezinswoningen waar deze oudere huurders vaak in wonen. Het mes zou dus aan twee kanten kunnen snijden. Zou het geen goede gedachte zijn  om de aanvangshuur voor de nieuwe woning gelijk te trekken met de huur van de woning die verlaten wordt? Dan blijven alleen de verhuiskosten over die dan wellicht overkomelijk zouden kunnen zijn. Het is maar een suggestie.

Het bestuur van HBO De Peel  

­